~ Päiväkirja 2006 ~ 

  
Helmikuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

07.02.2006 16:35 Mami sanoi, että mulla on nyt ihan oma päiväkirja, johon saan kirjoitella kuulumisiani. Mami tuolla Taustatarinassa jo jotain meikäläisestä kertoikin. Perunansyönnistä johtuvista vatsavaivoista ei ehkä olisi tarvinnut kaikille kertoa, vai mitä? 

Vietän mamin kanssa tällä viikolla talvilomaa. Eilen oli kova pakkanen eikä oikein päästy lenkille. Juoksin pienen pikamatkan, kun huomasin ketun kiertelevän kompostilaatikkoa! Ei varmaan sama tyyppi tule toista kertaa, ärisin sille niin vihaisesti. Hoh-hoi-jaa, onpas tämä vaikeaa... Hmm, eilen mami leikkasi mun kynnet.

Meiltä on Jokioisten keskustaan alle kymmenen kilometriä ja välillä pääsen mamin kanssa kauppareissulle mukaan. Siis lähes aina... Kävimme vähän kiertelemässä keskustassa, mutta mami valitti, että farkut jalassa ei voi kovin pitkälle lähteä. Monta muutakin haukkua oli liikenteessä ja minua vähän kiukutti, kun ei jääty tekemään tuttavuutta.

Koirakoulua ei ole tänään, koska tuuli on aika voimakas ja pakkasta taitaa olla yli -15. Koirakoulu on hyvä paikka, jos koiranomistaja itse älyää, että siellä käydään sen takia, että ihmiset ymmärtäisivät, miten me koirat ajatellaan ja mikä meidän logiikka on. Mami sanoi, että samaa naisten logiikkaa voi käyttää koiriin ja miehiin.

Mamin teesit (joita hän yrittää uskollisesti noudattaa)

  • Yksi käsky kerralla (se on joko EI tai MENE, mutta ei "EI MENE SINNE, HEMMETTI SOIKOON, ETKÖS NYT TAJUA")
  • Kiitä heti, kun koira (tai mies) tekee sen, mitä pyysit.
  • Ja muista: koira (tai mies) tekee just sitä, mitä siltä pyydät. Mieti vaan ihan ittekses, pyydätkö kuuta taivaalta...

08.02.2006 Kävin tänään mamin kanssa yli tunnin lenkillä. Pakkanen on jo vähän hellittänyt, oli enää -10. Minusta on äärettömän jännittävää, kun takaa tulee auto. Pakko on kääntyä katsomaan ja joskus jopa laittaa peffa maahan ja katsoa. Pikkutiellä vain postiauto vähän sotki kuvioita. Takaisin tullessa mami päästi minut vapaaksi. Oli tosi mahtavaa säntäillä paksussa uudessa lumessa! Tein monta pellehyppyä ojan yli pellolle ja sitten sukelsin. Ruokailun jälkeen annoin lähdimme käymään Forssassa. Pääsin semmoiseen jännään paikkaan, missä tuoksui koiranruoka, siankorvat ja uudet lelut... Joku tyttö laittoi päälleni valjaat, joiden kanssa saan ajaa autoa, kai. En ihan täysin ymmärtänyt, mutta ne on kirkkaan punaiset, eli saman väriset kuin mamin auto. Liittyyköhän ne mitenkään toisiinsa. En tiedä, mutta huomattavasti jännempää oli, kun jostakin ilmestyi täti, joka tuoksui hirvittävän paljon Suomenlapinkoiralle! Hän sanoi, että hän on siskoni Kemun mami! Jos muistan oikein, niin Kemu on oikeasti Cimulin Umber. Mamit juttelivat jotain maaliskuussa Hyvinkäällä olevasta näyttelystä ja siitä, olenko liian laiha vai liian ihana. Kotimatkalla kävimme vielä tarkistamassa Jokioisilla eilen jättämäni viestit, mutta mitään erikoista ei ollut kylällä tapahtunut.

13.02.2006 Tänään mamin kännykkä herätti jo viiden jälkeen ja aika pian pääsin ulos. Käytiin narukävelyllä ja syötiin aamiainen. Päivän olin tarhassa, mutta mitään erikoista ei näkynyt. Joku mies käveli tiellä iltapäivällä. En tiedä kuka se oli, mutta ei ainakaan se mies, joka eilen oli ajokoiran kanssa jänöpupuja ajamassa. Sen koiran pannasta sojotti kaksi mustaa keppiä. Mami väitti, että niiden avulla omistaja tietää, missä koira on. Koskahan minulle sellainen laitetaan...? No, joka tapauksessa pääsin illalla lenkille ilman hihnaa. Illalla päätin, että namikätkö-pallo kaipaa uutta muotoilua ja nyt mami väittää, ettei luukku mene enää kiinni. Menee se, mutta mami ei ole sitä osannut käyttää ennenkään... Huomenna menen  Juniorikouluun. Vähän jännittää. 

14.02.2006 Aloitimme Juniorikurssin.

15.02.2006 Kävin tutustumassa erityisnuorisotyöntekijä Maijaan ja vapaa-aikasihteeri Jariin. Jari päästi minut nuokkarin eteiseen, vaikka mami kimitti, ettei meidän koira mene sisälle tuollaisiin paikkoihin, kun joku voi olla allerginen tai muuten vaan ei tykkää koirista (?!). Mami siellä nuokkarilla kuitenkin itse oli just tunnin istunut jossakin palaverissa. Kostoksi kärsimästäni vääryydestä nostin nuokkarin oven pieleen vähän koipea ja kotona otin kissa kakkakupista ruskean kökkerön. Mami ei tiedä, mihin se joutui ja oli saada hepulin. 

16.02.2006 Tai oikeastaan mami sai hepulin, koska tänään siivotessaankaan ei kökkeröä löytänyt. Muuten ihan kiva ilta. Tuija ja karvakuontalot oli käynyt katsomassa kuviani.

17.02.2006 Jos aamulla nukutaan pommiin ja laitetaan koiralle heijastinliivi päälle ja sanotaan, että menepäs, iso poika, yksin pisulle, niin silloin tehdään jekku. Tehdään äkkiä tassunjälkiä ja katsotaan tuulen suunta niin, että ainakin osa jäljistä häviää tuulen takia heti. Sitten mennään piiloon ja katsotaan, kuinka kauan kestää kunnes "hepuli" tulee. Tänä aamuna tein aika onnistuneen jekun, kun menin salaa tarhaan ja menin koppiin nukkumaan... Talon ulko-ovi kävi vähän väliä ja käkikelloa leikki mami ja sen mies... Miespuolinen ihminen vissiin myöhästyi töistä ja mami sanoi, että "saan" olla sisällä talossa tämän päivän, koska on liian kova tuuli. Ja höh, sanon minä. Päivä meni ihan ok, koska talon vanha kissa piti minulle seuraa.

20.02.2006 Kävin eilen Helsingissä "tätiä" eli mamin systeriä moikkaamassa. Mami oli ison porukan kanssa Vene 06 Båt -messuilla mooonta tuntia. Olivat pyörineet yhdellä 20 x 20 metrin alueella koko ajan. Sukellusseuralle olivat ostaneet jotain. Ja mami oli ostanut itselleen punaisen pipon, joka on mallia "Jacques Yves Cousteau". En ymmärrä asiasta mitään, mutta pipo tuoksui hyvälle. Minulle sanottiin, että siihen ei saa koskea, koska se on 100% merinovillaa. Varmaan jotain tosi hienoa, koska se ei kutita mamin päätä :) Tai sitten hän on niin ylpeä uudesta pipostaan, ettei viitsi edes minulle hermostua. Mutta minulla oli Helsingissä kivaa, kävin jopa lentokentällä. Olin niin väsynyt Pitäjänmäessä lenkkeilystä, etten jaksanut nousta takapenkiltä toivottamaan hyvää matkaa. Tai... siis... en uskaltanut nousta takapenkiltä pois. Miksikö? No, siihen on monta syytä, mutta A) muuten mami olisi mennyt etupenkille istumaan ja koko pitkän matkan olisin joutunut yksin nukkumaan, B) minua vähän pelotti lentokoneiden äänet ja C) täti ei ollut yhtään sen oloinen, että oli kiva lähteä Brysseliin.

Tänään käytiin vaan Jokioisten keskustassa kävelemässä. Mamin mies meni Forssaan ja jätti meidät valtatien varteen ja me kävelimme Jokioisten keskustaan. Mami oli tosi iloinen, kun melkein heti autosta pois päästyämme minä töräytin kakkarat kävelytielle. Minua ihan nolotti, kun hän käveli haiseva pussukka kädessä keskustaan asti... Olisi vaikka takin taskuun laittanut. Huomenna mami menee aikaisin töihin, että ehdimme ajoissa Junnukouluun!

Mami muuten kertoi tänään, että hän oli syksyllä suunnitellut kahden viikon etelänmatkaa, tatuoinnin tai koiranpennun ottamista. Siis edeltäjäni poismenon jättämän tyhjiön täyttämiseksi nämä vaihtoehdot oli annettu perheen miesihmiselle. Mamin mies oli sanonut, että mami saa etelänreissulta jonkin kauhean taudin, jota hoidetaan loppuelämä lääkkeillä, jotka maksavat 500 euroa kuukaudessa. Tai mamin tuurilla tatuoinnista tulee joku tauti, jota myöskin hoidetaan loppuelämä lääkkeillä, jotka maksavat 500 euroa kuukaudessa. Mitä minusta oli sanottu, ei kantautunut korviini...

22.02.2006 Eilen menimme Humppilantien vieressä kulkevaa kevyenliikenteen väylää Museorautatielle asti. Kartanonpuiston kohdalla mennen tullen ihmettelin mustanpuhuvaa ukkoa, joka seisoi kiven päällä viikate olkapäällä. Ihme jököttäjä, ei edes moikannut, vaikka heilutin häntää. Haukkumaan en uskaltautunut... Mami sanoi, ettei se ukko kenellekään mitään sano eikä sitä tarvitse pelätä, koska se on patsas... Lenkin jälkeen menimme Juniorikurssille ja mamin mielestä ei taaskaan tullut täydet pinnat kotiin.

Mami tuli tänään aikaisin töistä, mutta ei vienyt lenkille, koska hänellä oli migreeni. Johtuikohan se eilisestä? Olenkohan minä syyllistynyt koirakoulukiusaamiseen? En kai, koska mami tuli tarhaan ja laittoi heijastinliivin päälle ja päästi rapsutuksen jälkeen juoksemaan.

26.02.2006 Tosi hieno sää koko viikonlopun. Eilen mami päästi minut vapaaksi kotipihalla ja lähdimme naapuriin päin. Muutaman sadan metrin päästä mami huomasi, että vyötärölle sitaistu talutin oli tippunut. Hän joutui hakemaan taluttimen melkein kotipihalta asti... Mami sanoi, ettei haittaa, koska niin hienolla säällä on tärkeää ulkoilla ja se on ihan sama, vaikka menisi ympyrää. Menimme metsäpolkua pitkin peltojen taa, mutta lopulta mami hyytyi, kun menimme pellolla umpihangessa. Lenkille tuli pituutta tunti, mutta mamin mielestä se ei ollut tarpeeksi, joten hän päätti mennä talon taakse pellolle tekemään lumienkeleitä. Minusta se oli aivan hullua, että ihminen makaa selällään lumessa ja heiluttelee käsiään ja jalkojaan! Hermostuin ja aloin näykkiä mamin takin hihaa. Hyppäsin pari kertaa yli, mutta hän ei lopettanut. No, sitten takajalan kynsi osui mamia korvanlehteen ja niin loppui enkeleiden teko. Ihan oli oma vikansa...

Tänään lähdimme hakemaan lehteä 1,5 kilometrin päästä. Pysähdyimme naapurissa Pirjon ja Matin luo vaihtamaan kuulumisia. Minä naureskelin pikkukissalle, joka väänsi selkäänsä mutkalle ja nosti irokeesin pystyyn. Postilaatikolle mennessä mami päästi minut irti ja otti sitten hyvissä ajoin ennen isoa tietä hihnaan. Kuljimme isoa tietä pitkin ja poikkesimme metsätielle. Siellä ei ollut mitään erikoista, tai no metsästäjien kyttäyskoppi, mutta palasimme takaisin tielle. Mami kehui minua, kun en pelännyt ihan kaikkia autoja. Omalle tielle päästyämme mami päästi minut taas irti, mutta äänensävystä päätellen hän hetken kuluttua katui tekoaan. Minä en hänen kutsuistaan välittänyt, koska huomasin naapurin Matin hiihtävän pellolla. Matti oli ystävällinen ja palasi tielle, että mami olisi saanut minut kiinni. Mami ei ollut tarpeeksi nopea ja minulla oli naapurin kissat kiikarissa, joten jatkoin tien yli latua pitkin. Kun mami pääsi naapurin pihamaalle, häntä kuulemma hävetti minun puolesta. Minusta oli jännittävää, että naapurien toinen kissa oli yli viiden metrin korkeudessa koivussa ja toinen ties missä peloissaan. Mami yritti houkutella minua makupalalla luokseen, mutta minä en mennyt niin läpinäkyvään jekkuun. Kotiin jolkottelin mamin perässä. Ei mami vihainen ollut, puhdisti tassut ja mahan alusen ja laittoi kuppeihin puhdasta vettä ja ruokaa.

Iltapäivällä jännättiin Torinon olympialaisten päätöspäivän Suomi-Ruotsi lätkämatsia ja maansuru laskeutui taloon. Omituisia nuo ihmiset.

  
Maaliskuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

01.03.2006 Mami oli tänään koko päivän kotona ja makasi sängyssä. Edelleen kuumetta, joten jouduin lenkkeilemään aivan omatoimisesti. Mamin miehestäkään ei ole yhtään apua, koska hän kulkee keppien kanssa. Oli maanantaina polvioperaatiossa.

04.03.2006 Mami on ollut kipeänä melkein koko viikon. Tänään sentään pääsin käymään Forssassa Zoojatar-liikkeessä. Mami osti pussillisen kuivamuonaa ja vihreitä hammasharjoja. Ei ne oikeasti ole samanlaisia harjoja mitä ihmiset käyttää, nämä on paljon parempia. Saan niitä sen jälkeen, kun kynnet on leikattu. Mami oli sen verran väsähtänyt vielä tänäänkin, että leikkasi vain etutassuista. Mutta sain kokonaisen ihanan vihreän puru-hammasharjan järsittäväksi! Siellä eläinkaupassa muuten oli kaksi tyttöä, jotka tulivat silittämään minua ja sanoivat, että heille on tulossa muutaman viikon päästä SLK-tyttö Liljendahlista. Kivan tuntuisia likkoja olivat. Toivottavasti hauvakin on kiva. 

06.03.2006 Menin mamin kanssa aamulla jo kuuden aikaan lenkille. Sen jälkeisistä toimista pystyin päättelemään, ettei mami jää tänään sohvalle peiton alle nukkumaan koko päiväksi. Varmuuden vuoksi kuitenkin kävelin mamin perässä, jos hän ottaisi mukaan sinne, minne nyt sitten ikinä olikin menossa. Lopulta mami veti takin päälle, rapsutti minua leuan alta ja sanoi, että hän menee niin moneksi tunniksi sellaiseen paikkaan, mihin pienet hauvavauvat ei saa tulla... Niinpä jäin kotiin mamin miehen kanssa. Hän kuulemma on edelleen kipeä viikon takaisesta leikkauksesta. Onneksi ei ollut niin vaivainen, etteikö olisi pystynyt kanssani vähän ulkonakin olemaan. Mami tuli illalla vasta kuudelta, rapsutti taas leuan alta ja sanoi menevänsä syömään. Onneksi hän tuli pian ulos ja lähdimme lenkille. Mami sanoi, että hän on edelleen hiukan flunssainen eikä sen takia voi kävellä hirvittävän kovaa. Lenkin jälkeen mami meni kirjoittamaan sukellusseuran vuosikertomusta. Varmaan tosi jännää...

09.03.2006 Mami ihmettelee, kuinka voin näin hyvin... Syy ihmettelyyn on se, että tänään kisun hiekkakupista hävisi "kökkäre"... Minua nauratti, kun mami asian huomattuaan meni aivan valkoiseksi, sitten hän alkoi nikotella ja seuraavaksi yökkäillä. Mutta mami on kiva, kun hän oli tänään(kin) käynyt Zoojatar-liikkeessä Loimaalla ja toi minulle kolme kiloa makkaraa. Se on huippuhyvää, kun sitä laittaa kuivamuonan sekaan. Muovikassissa oli pari kiloa kissan (!) kuivamuonaa ja minulle pieniä sääriluun muotoisia namipaloja. "Luupaloja" saan lenkillä ja niitä löytyi myös namipalapallon sisältä.

12.03.2006 Aamupäivällä kävimme hassulla lenkillä: menimme ensin omaa hiekkatietä pitkin 1,5 km ja käännyimme kotiin päin. Ja parin askeleen otettuani mami kääntyi taas, siis taas poispäin kotoa...? Hän kaivoi takin taskusta kännykän ja soitti jollekin, että vartin päästä saa hakea. Jatkoimme matkaamme "isolla tiellä". Aika paljon meni henkilöautoja, mutta ei yhtään kuorma- tai linja-autoa. Mami kehui minua, kun en viitsinyt jokaisen auton takia istuutua katsomaan.

Iltapäivällä olin vähän aikaa tarhassa, kun mami lähti Forssasta hakemaan sukelluslaitteita. Kävin perheen miesihmisen kanssa lenkillä. Hän ei ilmeisesti pitänyt hihnasta kunnolla kiinni ja minä pääsin irti naapurin hiihtoladun kohdalla... Miesihminen kai harppasi perääni, liukastui ja kaatui polvilleen. Säikähdin kamalasti, koska tiesin hänen toisen polven olevan tosi kipeä. Jaa mistä sen tiedän? No siitä kun hän on ollut jo kaksi viikkoa kotona ja olen joka päivä käynyt haistelemassa vasenta polvea, joko se olisi terve. Ei vielä ole ja mami sanoi, että mies on vielä viikon kanssani päivät.

Illalla mami sanoi, että olen päässyt jäseneksi johonkin veppirinkiin. Hän oli asiasta ylpeä, joten se varmaan on hieno juttu. Jos mami on asiasta ylpeä, niin olen minäkin. Mami sitten aloitti toisten rinkiläisten sivujen katselun urakalla ja pääsi melkein puoleen väliin. Taitaa olla pöpi.

16.03.2006 Aamulla mami alkoi murjottamaan töihin lähtiessä, kun minä merkkasin takkahuoneen tiilitakan omaksi alueekseni. Kissa alkaa päivä päivältä olla röyhkeämpi. Mamin mies siivosi päivällä ja sen jälkeen pääsin lenkille hänen kanssaan. Sisälle tultuamme ja ruokaani odotellessa varmistin uudella merkkauksella, että kissakin tajuaisi, että takkahuone ei yksistään ole sen aluetta. Ja vielä illalla, kun menin nukkumaan, varmistin kertasuhauksella, että oikeastaan kissalla ei olekaan mitään asiaa takkahuoneeseen...

17.03.2006 Aika jännä päivä: pääsin mamin miehen mukana Loimaalle. Menimme  erään ison rakennuksen pihamaalle ja mami tuli sieltä! Ajoimme keskustaan ja minä pääsin kauppaa mukaan. Siellä tuoksui aivan samalta kuin Forssassa. Mutta oli siellä jotain tuttua hajua jostain hirveän kaukaa... Jostain sieltä kun olin ihan vauva ja kaikki sisarukset oltiin vielä emän luona... Jostakin hyllyn takaa alkoi kuulua kynsien rapinaa ja sitten sieltä tuli tuli se kiva nainen, joka rapsutti ja kehui minua Forssassa. Ja mitä kummaa, hänellä oli mukana Kemu, minun ikioma sisko! Meidän täytyi tietysti suukotella hirveästi, mutta kun olimme kaupassa ja hihnoissa, niin ei siellä saanut ihan hirveän vapautuneesti tervehtiä. Minulle kävi vähän nolosti, kun innostuin Kemun näkemisestä. Lirautin pari lätäkköä lattialle. Vähän nolotti, mutta en ehtinyt sitä murehtimaan. Mami passitti minut ulos miehensä kanssa, mutta onneksi Kemukin tuli pian ulos. Odotellessa töräytin kunnon kikkareet lumipenkkaan. Eikä sillä miehellä ollut kakkapussia mukana, se vasta olikin noloa!

Mamin tultua ulos, haistoin heti, että hän oli ostanut minulle jotain hyvän tuoksuisia nameja ja kuivattuja kaloja, jotka myöhemmän selvityksen mukaan oli tarkoitettu perheen kissalle. Mami kaivoi farkkujen taskusta tyhjän eväsleipäpussin ja kaivoi kikkareeni lumesta ja heitti pussin roskiin. Mami oli ostanut jonkun valkoisen suihkepullon, jota kuulemma laitetaan kotona takkahuoneeseen.

18.03.2006 Olin aamulla mamin kanssa lenkillä jo kuuden jälkeen! Ei minulla mitään hätää ollut, mutta mami sanoi, että sama se on nousta ylös, kun itsekseen herää. Sen jälkeen kun nokialainen alkaa piipittää, niin kuulemma alkaa kummasti nukuttaa. Olimme jo kotitiellä, kun kuulin jotain jyrinää. Aivan oikein kuulin, sieltä tuli postiljooni! Että siinä on tunkeileva tapaus, joka päivä tunkee kätensä MEIDÄN alueella olevaan punaiseen muovilaatikkoon. Mami tuli viereeni kyykkyyn, otti kaulasta kiinni ja sanoi, ettei postiljoonia saa haukkua. Ainakaan lauantaiaamuna, koska silloin ei tule yhtään laskua. En viitsinyt haukkua, mutta murisin aika kovin. Se tepsi, postiljooni käänsi autonsa ja jätti punaisen laatikon paikoilleen.

Mami muuten käski sanoa, ettei meillä ole puoleentoista vuorokauteen ollut merkkailuongelmaa. Ajattelin vähän pitää taukoa, koska takkahuoneen lattialle oli ripoteltu valkopippuria ja sinne ole suihkutettu jotain ainetta niin, ettei mikään vanha haju oikein haissut. Ja mami puhui eilen kylään tulleelle Mari-tädille, että minulle laitetaan tyttökoiran juoksusuoja, jos sisälle merkkailu ei lopu. En ole täysin varma, mitä tuo asia tarkoitti, mutta varmaan se on jotain kamalaa, koska Mari-täti sanoi, että ai kamala sentään - ja vähän naureskeli minua katsoessaan. 

Mamin jälkihuomautus: klo 23:45 Umu ohimennessään merkkasi puunkantotelineen...

19.03.2006 Mami sanoi, että on kamala ilma ja päästäänköhän me sinne Hyvinkäälle ollenkaan. Lopulta minut laitettiin autoon takapenkille Mari-tädin viereen ja koska oli niin huono sää, mami pakotti minun laittamaan turvavyövaljaat. En viitsinyt mennä koko matkan aikana makuulle, vaan istua jökötin nenu metsään päin. Hyvinkäälle päästyämme mami sanoi, ettei hän tiedä, missä se koiranäyttely on! Sveitsin kentällä...? Rantasipi Sveitsin vieressä? Rantasipiin menimme ja siellä niitä lappalaisia oli! Innoissani oksensin takapenkille pyyhkeen päälle (mami jätti muovipintaisen penkkisuojuksen kotiin, koska Marikin istui takapenkillä). Ai niin, ja puskaan päästyäni ensimmäistä kertaa elämässäni minulle tuli semmoinen olo, että pisun jälkeen on ihan pakko sutia kaikilla jaloilla taaksepäin. Jalat vaan teki niin, en tiedä mistä se johtui. 

Näin kymmeniä lajitovereita, pari Ruotsinlapinkoiraa ja niin monta porokoiraa, etten edes osannut laskea. Näin monta Senin näköistä kaveria, isoja ja pieniä, pari valkoista ja pari vaalean oranssia (mami huokaili ihastuneena niiden perään, mutta vakuutti minulle, että olen mamin mielestä kaikista söpöin). Mami väitti nähneensä ainakin yhden punaisen soopelin, mutta minä en ole aivan varma. Siellä oli niin hirvittävä lumisade, ettei kukaan tuntunut pipojensa alta mitään näkevän. Tosin muutama ihminen kävi minua ihailemassa - mami oli tosi ylpeä minusta. Mamin kameran zoomi jäätyi eikä hän saanut kuin seitsemän kuvaa ja nekin kuulemma olivat epäonnistuneita. Hän laittaa ne myöhemmin tuonne kuvasivulle. Hiukan minua pelotti mennä monikymmen päisen ihmisjoukon läpi, mutta en viitsinyt alkaa kenellekään rähisemään. Minulle pari tyyppiä vähän murahteli, mutta kai se oli kateutta tai kisaväsymystä.

23.03.2006 Eilen talon takana olevalla pellolla oli hirvi. Haukuin ja rähisin ja niin vaan sarvipää joutui lähtemään. Illalla ennen nukkumaan menoa kävin vielä varmuuden vuoksi haukkumassa pellolle päin, että varmasti ymmärtää, ettei tänne ole tulemista. Tänä aamuna mamin kanssa lenkillä tutkin tarkkaan notkossa olevat jäljet. Jokin isojalkainen otus oli mennyt tien yli.

Illalla mami oli hirveän pitkään töissä. Hajusta huomasin, että hän oli käynyt siellä, missä Kemun mami on töissä. Minun mami ei näyttänyt, mitä hän minulle toi. (Mami paljastaa sivujen lukijoille, että nyt Umulla on näyttelyä varten hihna ja ketjupanta. Umulle ei saa vielä kertoa, kokeilemme vasta huomisiltana). Illalla mami leikkasi minun kynnet ja koska olin kiltisti, sain palkaksi keskikokoisen puruharjan. Mamin laukku muuten haisi sellaiselle, että siellä on uusi pallo, jippii!

24.03.2006 Mami alkoi töistä tultua siivota ja perheen mieshenkilö lähti karkuun. Kuulemma meni nuorisotilavalvojaksi, jotain taas niitä sukellusseurajuttuja. Mami näytti minulle hienoa kaulaketjua. Sanoi, että se on minun, jos halua. Ja uusi musta punottu talutinhihna, joka haisi aavistuksen verran tyttökoiralle. Mami sanoi, että se on uusi, haisi se ihan mille tahansa. Mami laittoi minulle ketjun kaulaan ja hänen mieliksi taapersin hänen vierellään ja katsoa napitin koko ajan. Arvasin, että kumminkin saan jotain namipalaa. Pettämätön vaisto.

25.03.2006 Halusin aamulenkin jälkeen mennä tarhaan. Noin klo 6:20 joku tyyppi tuli  valkoisella sinisin ja oranssein palloin koristellulla pikkuautolla ja kävi noin vain käpälöimässä meidän postilaatikkoa! Vähän sille ärhentelin tarhasta. Mami lähti miehensä kanssa altaaseen sukeltamaan. Reissu oli ilmeisen rankka, koska mami nukkui kotiin tultua monta tuntia! Minä menin nukkumaan tarhan koppiin.

Mamin jälkihuomautus: Get off -suihkepulloa on käytetty pari kertaa päivässä eikä merkkailua ole ollut. Illalla en muistanut laittaa, niin jopas taas oli tullut työhuoneeseen läntti kirjahyllyn eteen. Se olikin uusi paikka. Luultavasti Umu teki sen harjaamisen jälkeen. Voi itku...

26.03.2006 Olin tänään match show'ssa Jokioisilla. Lue mamin teksti kohdasta näyttelyt. Minua väsyttää niin paljon, etten oikein jaksa itse kommentoida...

  
Huhtikuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

05.04.2006 Kävin mamin kanssa Forssassa lenkillä, mutta oli niin huono sää, ettei oikein toisia koiria näkynyt. Tapasimme yhden Jussin, mutta hänellä ei ollut koira mukana. Vierastin vähän Jussia, koska hänellä oli palava tupakka kädessä ja se haisi pahalle! Jokioisten keskustassakaan ei ollut samaan aikaan muita koiria liikkeellä, mutta hajuja kuitenkin oli. Mamin tietokone on ollut rikki jo pari päivää. Virtanappulasta kun painoi, niin kone lähti käynnistymään, mutta parin sekunnin kuluttua sammui. Siksi minun sivuja ei ole päivitetty ainakaan viikkoon!

07.04.2006 Sukellusseuran kevätkokous. Mami sanoi, että nyt vähän helpottaa ja aikaa jää muuhunkin kuin papereiden selailuun. Mami on kuulemma yhdistyksen sihteeri. Vaikka nyt kuulemma pitää alkaa kirjoittelemaan kaikenlaisia hakemuksia.

09.04.2006 Eilen kävin pitkästä aikaa mamin anopin luona. En oikein tiennyt, miten minun olisi pitänyt käyttäytyä, kun anoppi alkoi yht'äkkiä konttaamaan keittiön lattialla ja murista! Mami vihjaisi, ettei niin saisi tehdä, koska minä menen hämilleni. Ei meillä kotona kukaan konttaa lattioilla! Pääsin livahtamaan ulos mamin miehen enon mennessä tupakalle. Mami huusi jommalle kummalle, ettei saa mennä. Minä juoksentelin pitkin pihapiiriä ja merkkailin sopivan kokoisen tontin. Mami lähti menemään pois päin ja minä hirmuista vauhtia perässä. Olin aivan villinä, koska ajattelin, että mamikin alkaa kohta konttaamaan muka hauskuttaakseen minua. 

Mamin tulikivenkatkuinen kommentti: "heh-heh, miniä-anoppisuhde, todellakin :) Jep, ei homma todellakaan toimi näin. Umu on menossa parin viikon päästä yökylään anopille. Miten hemmetissä saan iskostettua toisen päähän, ettei koiran kanssa käyttäydytä kuin olisi täysi mäntti? Anoppi ei ole ottanut (huonosti) kuuleviin korviinsa, mitä ohjeita mm. pentuaikana annoimme Umun ruokinnasta (ei perunaa, leipää, pullaa tai muuta makeaa - ja melkein joka päivä ruokakupista löytyi leipää)! Eilenkin kehui, kuinka tarkka Umu oli pentuna: heti huomasi, jos oli kotona leivottua leipää. Minä en ole osannut opettaa Umua siihen, ettei pöydän vieressä tarvitse päivystää. Kotona se ei ole koskaan saanut mitään suoraan pöydästä. Varmuuden vuoksi se kuitenkin istuu vieressä ja tarkkailee, jos jotain sattuisi tippumaan... Eilisessä koiranmetsästyksessä meni aikaa vartti ja varpaat kastui - taitaa tulla tauti. Ja konerikon vuoksi en ole saanut kuvia -sivua päivitettyä.

Aamupäivällä pääsin tarhaan, jossa laitoinkin pystyyn joka kodin asuntomarkkinat. Minullahan on tarhassa kaksi koppia. Päätin tyhjentää pikkukopin, koska sieltä kuului jotakin ääntä. Kaiken kaikkiaan puuhailin siinä pari tuntia.

Mami on vilustunut ja kurkku kuulostaa aika pahalta. 

20.04.2006 Mami ollut sairaslomalla kaksi viikkoa. Kuumeessa 11 päivää. Tänäänkin vielä vähän nousi, mutta huomenna yrittää mennä töihin. Ei kunnon lenkkejä, parina viimeisenä päivänä tarhassa vähän harjoiteltu paikalla odottelua... Tylsää puolin ja toisin. Kuva-albumia tänä iltana vähän värkkäsi, ei vielä valmis.

23.04.2006 Eilen illalla kävin mamin kanssa tunnin pituisella lenkillä. Tosin melkein puolet ajasta meni, kun mami jutteli naapurin Pirjon kanssa. Ja vertailivat, kummalla oli kamalampi köhä... Kävin ensimmäistä kertaa elämässäni lämmitetyssä kasvihuoneessa. Pirjolla oli ainakin miljoona kukan taimea. En oikein ymmärtänyt niiden päälle mitään, mutta ei ilmeisesti mamikaan. Hän on enemmän poro- kuin viherpeukalo. Mamin mies on kertonut, että mami laittoi kerran jonkun vehkan lumihankeen. Ihan vaan sen takia, että hän oli kyllästynyt siihen ja se oli jo viisi vuotta vanha ja mamin mielestä se oli ollut talossa aivan liian kauan.

Aamulla päätin herättää kotiväen jo ennen neljää. Mami laittoi pipon päähänsä ja huivin kaulaan ja tuli ulos yöpaitasillaan. Minua hermostutti jokin asia ihan hirmuisesti, mutta mami ei oikein ymmärtänyt. Jankkasi vaan, että "nosta koipea" ja "tee pisu" ja "eikö nyt muka todellakaan ole hätä". En viitsinyt pissata, joten menimme takaisin sisälle. Mami jupisi vielä sängyssä, miten kylmä hänellä oli.

Päivällä ja illalla kävimme useamman kerran lyhyillä lenkeillä. Mami sanoi, että vihdoinkin on tullut kevät. Hän näytti minulle jotakin keltaista, jonka nimi kuulemma oli leskenlehti. Minä taas näytin mamille jotakin limaista, kylmää ja liikkuvaa. Mami sanoi, että "hyi se on sammakko, älä ota sitä suuhusi". Mami hidasteli kamalasti ja sanoi, ettei saa rehkiä, kun hän on vielä toipilas. Sen takia emme tänään menneet Forssaan match show'hun.

25.04.2006 Tänään mami tuli aikaisin töistä. Ajattelin, että onko se taas tullut kipeäksi, mutta ei sentään. Lähdimme saman tien Sukulaan eläinlääkäri Eva Poulsenin vastaanotolle. Eva on minun "oma lääkäri". Viime syksynä, kun olin mamin miehen mukana töissä, tapasin Evan joka päivä.

Eva kuunteli minun sydäntä ja keuhkoja. Mami kysyi huolestuneena, että oliko kaikki kunnossa. Oli. Ja sitten mami meni kielimään, että ravistelin päätäni pari päivää sitten, että olisikohan minulla korvissa jotain vikaa! Evan apulainen Tuija tuli avuksi, kun korviini katsottiin. Koska Tuija piti kuonosta kiinni, katsoin parhaaksi vähän painaa päätä alaspäin. Mutta Eva sai kurkistettua molempiin korviin ja totesi, että nekin ovat kunnossa.

Seuraavaksi ihmiset keskustelivat, annetaanko nyt kaikki rokotuksen kerralla, vai tulemmeko muutaman viikon kuluttua uudelleen. Eva kertoi, että aikaisemmin kaikki on annettu kerralla, sitten rokotukset annettiin eri kerroilla, mutta jälleen on alettu palaamaan vanhaan systeemiin, että annetaan kaikki kerralla. Mamin mielestä siellä on niin kiva käydä, että menemme kuukauden päästä uudelleen. Haistelin lattiaa hyvin tarkkaan, koska minua ennen siellä oli toinen koira. Eva ei varmaan pitänyt siitä niin paljon kuin minusta :) No, minä siinä haistelin lattiaa ja yht'äkkiä tunsin pienen nippauksen niskapuolella. Mami sanoi, ettei se sattunut yhtään ja että olen tosi reipas poika ja antoi minulle namipalan. 

Kun tulin iltalenkin jälkeen sisälle, olohuoneessa oli uudet matot! Huisaa!! 

Mami kommentoi: Toinen matto oli jo eilen illalla lattialla kokeeksi, miten Umu suhtautuu uuteen hajuun ja materiaaliin. Nostin maton kuitenkin yöksi pois, jos sattuisi tulemaankin mieleen, että matto olisikin tarkoitettu hampaiden puhdistukseen... Umu on muuten viimeisen 2,5 viikon aikana tehnyt vain yhden merkkauksen sisälle. Ja sekin luultavasti  johtui siitä, että nukuin kuumeisena monta tuntia yhteen soittoon. Kun heräsin, en tajunnut, kuinka kauan Umu oli ollut sisällä ja sillä taisi olla oikeasti pissahätä. Get off -suihkepullo on edelleen takkahuoneessa kädenulottuvilla.

26.04.2006 Mami tuli aika myöhään töistä. Hän selitteli viivästymistään sillä, että oli käynyt ostamassa sohvan, mutta se tulee meille vasta kesäkuussa. Saankohan minä vanhan sohvan? En varmaan, koska en muutenkaan saa nukkua sohvalla.

Mami sanoi, että hän on tänään laittanut minusta paljon kuvia kotisivuilleni.

  
Toukokuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

01.05.2006 Vietimme vappua erittäin rauhallisesti. Aloitimme sen vieton jo lauantaina, kun Mäkelän perhe kävi meillä syömässä. Mami oli siivonnut ja laittanut ilmapalloja ja serpentiinejä keittiöön ja ruokailutilaan. Vappua kuitenkin vietettiin niin rauhallisesti, etteivät ottaneet edes "vappulakkeja" esille. En tiedä mitä ne ovat, mutta mamilla ja sen miehellä on sellaiset valkoiset lakit, joissa on pitkä naru ja tupsu. Vappulakki? Hmmm... 

Miesihminen kävi tänään sukeltamassa. Mami ei lähtenyt mukaan, koska ei vieläkään ole täysin toipunut flunssastaan. Sitä paitsi mami oli perjantaina Ruotsista tullessaan saanut kamalan migreenin ja joutui vielä ajamaan autoa melkein sata kilometriä...

Tänään mami siivosi auton sisältä todella tarkkaan. Hän sanoi, että se on hänellä semmoinen perinteinen vappuhomma. Miehen kanssa hän laittoi takapenkin taakse sellaisen verkon, ettei takapenkiltä pääse takatilan puolelle. Sen nimi on koiraverkko. Illalla pääsin mamin kanssa käymään kylällä, matkustin siellä verkon takana. Mami oli tyytyväinen, kun olin niin rauhallinen. Saan jatkossa alkaa kulkemaan siellä omissa oloissani.

02.05.2006 Koirakoulussa meni tänään tosi hyvin! Mami on ylpeä ja hyvällä tuulella...

09.05.2006 Oho, en ole viikkoon ilmoitellut mitään tekemisistäni! Siis sunnuntaina olin Pöytyän ryhmänäyttelyssä, mami on siitä tarkemmin kirjoittanut Näyttelyt osiossa. Viikonloppuna mami vaihtoi myös sivujen ulkoasua.

Eilen illalla tehtiin pitkä lenkki, oikein valtatielle asti. Mami sanoi, ettei se ollut kuin neljä kilometriä yhteen suuntaan, mutta osa siitä oli sellaista, mitä minä en ollut koskaan kulkenut. Ja toiseen suuntaan tulimmekin sitten mamin miehen autossa...

Tänä aamuna mami lähti minun kanssa reippaasti lenkille jo hyvissä ajoin ennen kuutta. Kävin katsomassa puolen kilometrin päässä kotoa, kun joku oli jättänyt jonkin traktorinrumiluksen ja kylvökoneen pellon reunaan. Minä oikein murisin sille, koska se oli aika iso ja pelottava. Yritin sanoa mamille, ettei sinne kannattaisi mennä, koska se ei siinä eilen aamulla ollut ja se saattaa olla jotenkin... hmmm... pelottava. Mami sanoi reippaasti, ettei tässä ole mitään syytä murista ja mennä tikutti eteenpäin. No, kävin nuuhkaisemassa kylvökonetta ja totesin, ettei se niin ihmeellinen ollutkaan. Paluumatkalla tutkiskelin keskellä hiekkatietä, mikä eläin siitä oli yöllä kulkenut. Yht'äkkiä kuului kamala rääkäisy ja kas kummaa, mami oli maassa mahallaan! Minä menin viereen istumaan, kun en muutakaan keksinyt. Ihan hävetti, kun mami kiroili siinä ylös kömpiessään.

Sisälle päästyämme mami alkoi puhdistaa kämmentään, laastaroi sen ja veti kumihanskan käteensä ja meni suihkuun. Sadattelu jatkui suihkun alla, kun mami hoksasi, että toisesta polvesta ja säärestä oli nahkat rutussa. Ihme kompura...

Mami sanoi olleensa töissä iltapäivän jossakin 3-tuntisessa tilaisuudessa ja tuli kotiin vasta neljän jälkeen. Meillä tietysti oli kamala kiire, kun mami söi. Minä en syönyt yhtään. Lähdimme reilusti viiden jälkeen, joten emme ehtisi keskustassa lenkillä käydä. Kotoa lähtiessä meille tuli joku Pekka, jolla oli tukka poninhännällä.

Koirakoulun jälkeen pysähdyimme keskustassa ja kävin mamin apuna valitsemassa Haltin haudalle orvokkeja. Oransseja otettiin. Sitten mami otti muutaman sinisen ja violetin, kun niitä kuuluu mamin mielestä olla joka kesä. Mami innostui niistä orvokeista tosi paljon ja laittoi ne haudalle heti kotiin päästyämme. Ja ne siniset ja violetit johonkin ruukkuihin. Toivoa sopii, ettei mami huomisaamuna kolhi itseään, tai hänen töihin lähtö aikataulu menee taas tunnilla pieleen...

15.05.2006 Tulin tänään kotiin "lomareissusta". Perjantaina lähdettiin iltapäivällä kohti Itä-Suomea. Matkustin farkun takalaatikossa. Mari-täti tuli kyytiin Lahdesta. Puolenyön aikaan päästiin mökille. Mamin mielestä oli aika viileää. Minun oli ihan hyvä olla, ei tarvinnut yhtään läähättää.

Lauantaina pääsin Joensuuhun, siellä ei ollut mitään ihmeellistä. Mami toi systerinsä kanssa autoon kamalasti muovikasseja - olivat tehneet hyviä löytöjä. Mamin mies ei tuntunut olevan ihan samaa mieltä, koska äänensävy oli aika hapan hänen todetessa "niin varmaan".

Sunnuntaina oli äitienpäivä. Pääsin mukaan Heinävedelle mamin äidin äidin luo. Menomatkalla autossa Mari huomasi naamassani punkin. Mummon luona todettiin, että yksi oli ehtinyt purra silmän yläpuolelle. Siinäpä vasta show... Mummo on aika herttainen, koska minäkin saan mennä hänen luon ja hän silittää minua niin ihastuttavan kevyestä poskesta. Myöhään iltapäivällä lähdimme ajamaan Helsinkiin. Pääsin Marin kanssa takapenkille, koska auton takaosa oli varmaan mamin ja Marin "löytöjä" täynnä. Minulla oli koko matkan turvavyövaljaat. En halunnut mennä makuulle, kun oli niin paljon katseltavaa. Ennen Helsinkiä pysähdyimme Lahdessa ja vähän sen jälkeen suostuin nukkumaan. Pitäjänmäessä pääsin pyörimään SysOpenDigia Towerin ympärillä, missä näin pupun!

Kotiin tulimme tänään iltapäivällä, kylläpä on väsyttävää tuo matkailu... 

18.05.2006 Mami lisäsi tänään sivuilleni minusta henkilökohtaisia tietoja, ne löytyvät yläpalkin UMU-linkin alta.

19.05.2006 Illalla meillä kävi jotain vieraita ihmisiä Turusta, toivat yhden kaverin auton meille. Mami vei minut ulos tervehtimään heitä, en viitsinyt haukkua. Vähän ajan päästä mami pyysi minua sivulle istumaan (sain namia!) ja hetken kuluttua mami käski minut maahan ja lähti kävelemään pois. Mami toisti saman muutaman kerran  ja oli pakahtua ylpeydestä, kun minä tein juuri niin kuin käskettiin, jäin paikoilleni ja lähdin liikkeelle vasta sitten, kun mami sanoi "tule!". No, sitten loppui namit. Menin mamin mukana ovelle, mami jätti minut rappusten viereen ja käski jälleen olla paikoillaan. Mami meni sisälle - en viitsinyt lähteä mihinkään, koska kuulin namipussin rapisevan. Onnellisen ja ylpeän näköinen mami tuli ulos ja pyysi luokseen. Tottahan menin, kun tiesin hänellä olevan kädessä ihania, tuoksuvia makupaloja!

20.05.2006 Olin Forssassa petankkiturnauksessa. Mami oli siellä miehensä kanssa edustamassa sauna- ja sukellusseuraa. Pari miestä tarjosi minulle grillimakkaraa, mutta mami väitti minun olevan vegaani (?!). Tosin hän tarkensi ainakin toiselle, etten saa muutenkaan sellaista ruokaa, jossa on liikaa suolaa ja rasvaa. Illalla lenkillä sottasin vähän itseäni ja mami kokeili vatsakarvoihini uutta shampoota, joka mamin mukaan oli niin kallista, ettei hän itselleen sellaista raaskisi ostaa. Mutta minulle hän osti, taidan olla tosi tärkeä :)

22.05.2006 Mami oli ihan tumpelo aamulla, lähti töihinkin vasta klo 8:50... Sitä suurempi oli hämmästykseni, kun hän tuli takaisin jo ennen klo 14. Töissä oli ollut jokin ongelma runkoverkossa ja sitä oli vasta aloitettu paikallistamaan - eikä töitä pystynyt tekemään. Meillä olisi neljältä rokotus, mutta puolitoista tuntia aikaisemmin mamin puhelin soi ja me voisimme mennä jo kolmeksi. Kauhealla kiireellä lähdettiin, melkein suoraan piti mennä autoon.

Hmm, muka kauhea kiire! Yht'äkkiä pysähdyttiin jossakin mutkaisella tiellä keskelle metsää! Mami laittoi hätävilkut päälle ja meni huutamaan ulos "OLETKO SINÄ SIELLÄ KUNNOSSA, TARVITSETKO APUA?!" Jätti minut autoon ja lähti juoksemaan takaisin sinne, mistä tultiin... Ei, ei mami kenenkään päälle ajanut. Ojassa vaan oli jokin punainen härveli, joka oli kuin auto, mutta siinä oli vain kolme rengasta. Mami soitti miehelleen, joka tulikin muutaman minuutin päästä. Siis ojassa, noin puolentoista metrin syvyydessä oli mopoauto - tai joku semmoinen - nokka tielle päin. Kuski oli peruuttanut vähän liian reippaasti tielle ja ylihän se oli mennyt. Me jatkoimme melko vauhdikkaasti Evan luo. Rokotus kävi huomattavasti nopeammin kuin edellisellä kerralla, enkä minä oikein ehtinyt eteistä kauemmas. Kun piti mattoa tutkia, tuoksui niiiin hyvälle!

Mami puhisi, että ihmiset ovat todella piittaamattomia, kun menevät ohi onnettomuustilanteissa. Tässäkin tapauksessa ulosajanut ajoneuvo oli kirkkaanpunainen, joten varmasti näkyi kuusikkoa vasten. Mamin ollessa paikalla, ohi meni yksi auto. Sitten kun mamin mies tuli paikalle ja alkoi vetää kulkuneuvoa ojasta, ohi oli mennyt kaksi autoa ja yksi polkupyöräilijä...

Tässä välissä mami haluaa pyytää anteeksi ainakin Mozzilla Firefox -nettiselaimen käyttäjiltä. Valitettavasti mami on niin tumpelo, ettei hän osaa tehdä nettisivuja muille selaimille kuin Microsoftin Internet Explorerille. Netscape, Opera ja mitä muita niitä onkaan, on myös testaamatta. Eikä varmaan vähään aikaan testata, koska eilen mami katseli ekan kerran Firefoxilla näitä sivuja ja taisi saada hepulin...

Illalla tehtiin puutarhahommia. Katsoin vähän mallia muiden tekemisistä ja minäkin sitten kannoin Terijoensalavan oksia grillin viereen. Keskiviikkona grillataan ulkona - jos ei sada. Mami laittoi Haltin haudan ympärille luonnonkivet uuteen järjestykseen ja nyppi rikkaruohon juuria pois. Huomenna on 12 vuotta Haltin syntymästä. Huoh...

24.05.2006 Olin mamin mukana eräällä hiekkarannalla. Mami sanoi, etten saisi sinne mennä, mutta vei kuitenkin minut sinne...? Hän sanoi, ettei kukaan käytä vielä rantaa uintitarkoitukseen ja jos minä sinne kikkareita olisin tehnyt, niin mami olisi ottanut ne pieneen mustaan pussiin, mitä hänellä on kaikkien housujen ja takkien taskuissa.

Rannalla oli muutama pikkupoika heittelemässä kiviä järveen. Mami sanoi jälkeenpäin, että minä sain "iltahullukohtauksen" muutamaa tuntia etuajassa ja se varmaan johtui siitä, ettei mami ollut huomaavinaankaan poikia ja minä yritin kaikkeni, että mami olisi huomannut, että siellä oli meidän lisäksi muitakin. Mami melkein suuttui minulle, kun hihnassa aloin juosta mamin ympäri. Näin telkkarista, että hevosia juoksutetaan jossakin koulutustilanteessa niin :)

Oikeasti olimme seuraamassa työsukellusta ja minua hermostutti kaikki ne ihmeellisen tuoksuiset laitteet ja suuret kassit, mitä miehet kantoivat rantaan. Minä kahlasin rantavedessä, mutta en mennyt kainaloita syvemmälle. Voi että ihmiset ovat ajattelemattomia: mamin mies löysi noin metrin syvyydestä kaksi rikottua olutpulloa... 

25.05.2006 Aamulla lyhyellä lenkillä. Mami sanoi heti, ettei voi mennä kovin kauas, koska ilmassa oli niin paljon koivun siitepölyä. Punaisten autojen konepellit olivat aivan oranssinvärisiä!

Mami sitten sai oikein kunnon nuhakohtauksen: silmäluomet turvoksissa, nenää kutitti poskionteloita ja nielua myöten, nenä valui ja loppujen lopuksi nenä meni tukkoon. Lääkityksen jälkeen nukkumaan takaisin ja 1,5 tuntia myöhemmin sängystä nousi aivan uusi ihminen.

Pikaisesta parantumisesta ilahtunut mami kävi suihkussa, puki päälleen ja pyysi minut mukaan ulos. Lähdimme heti autoajelulle - olimme menossa Somerolle katsomaan pentunäyttelyyn "Kinnusen Heikkiä".

Jäähallin pihalle käännyttäessä joku mies pysäytti mamin. Minä aloin haukkumaan, kun se mies alkoi vaatimaan mamilta kahta euroa, että saisi jättää auton parkkipaikalle. Onneksi ukko ei sentään tupannut autoon sisälle...

Näyttelyhalliin kävelimme sisään, kukaan ei kysellyt mitään. Minua otti päähän, kun siellä sisällä kaikui, kun joku pentu haukkui kimeästi. Ja joku toinen vastasi ja käski olla hiljaa. Sanoin minäkin muutaman valitus sanan. Minähän sentään olen iso poika, yli vuoden ikäinen. Niin iso, ettei minun tuollaisiin pentukisoihin tarvitse osallistua.

Mami löysi Heikin emännän Marjon ja Helenan (siis siskoni Kemun emännän) aika nopeasti. Jostain syystä minulla oli aika paljon painavaa asiaa, joten seilasin mamin kanssa monta kertaa ulos ja sisälle. Oli varmaan jo viides kerta, kun olimme menossa sisälle, kun joku mies tuli valkoisen laitteen kanssa kyselemään, onko koiran paperit jo katsottu. Mamia hymyilytti, mutta hän sanoi, ettei ole ja kaivoi paperini laukusta. Se ukkeli laittoi valkoisen laitteen niskaan ja heilutteli sitä edestakaisin ja sanoi, että löytyihän se siru (jipii, kuulin mamin ajattelevan). Sen jälkeen mies laittoi laitteen rekisteripapereitteni päälle ja sanoi, että täsmää ja rokotusasiatkin näkyy olevan kunnossa. Sen jälkeen mies halusi nähdä minun osallistumisnumeron. Mami naureskeli, ettei me osallistuta, koska olen yli vuoden ikäinen. Ja jatkoi, että kaikki näyttelyalueelle tulevien koirien rokotustodistukset pitäisi tarkistaa. Siihen suuntaan kuulemma ollaan menossa. Mami sentään sai pidettyä suunsa kiinni siitä, montako kertaa mekin ehdimme sisällä käydä. Mami antoi tsekata minut sen takia, ettei siruani ole kertaakaan tarkistettu paikoilleen asettamisen jälkeen.

Illalla kotona mami aikoi päivätorkkujen jälkeen alkaa taistelemaan Herra Hooverin kanssa, mutta "onneksi" tuli sähkökatkos. Kun virtaskaa ei kuulunut takaisin eikä ukkostanut, lähdimme käymään keskustassa lenkillä. Ja mami kävi kioskista lakupussin.

Huomenillalla teemme kuulemma jotain oikein jännittävää...

  
Kesäkuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

01.05.2006 Vietimme vappua erittäin rauhallisesti. Aloitimme sen vieton jo lauantaina, kun Mäkelän perhe kävi meillä syömässä. Mami oli siivonnut ja laittanut ilmapalloja ja serpentiinejä keittiöön ja ruokailutilaan. Vappua kuitenkin vietettiin niin rauhallisesti, etteivät ottaneet edes "vappulakkeja" esille. En tiedä mitä ne ovat, mutta mamilla ja sen miehellä on sellaiset valkoiset lakit, joissa on pitkä naru ja tupsu. Vappulakki? Hmmm... 

Miesihminen kävi tänään sukeltamassa. Mami ei lähtenyt mukaan, koska ei vieläkään ole täysin toipunut flunssastaan. Sitä paitsi mami oli perjantaina Ruotsista tullessaan saanut kamalan migreenin ja joutui vielä ajamaan autoa melkein sata kilometriä...

Tänään mami siivosi auton sisältä todella tarkkaan. Hän sanoi, että se on hänellä semmoinen perinteinen vappuhomma. Miehen kanssa hän laittoi takapenkin taakse sellaisen verkon, ettei takapenkiltä pääse takatilan puolelle. Sen nimi on koiraverkko. Illalla pääsin mamin kanssa käymään kylällä, matkustin siellä verkon takana. Mami oli tyytyväinen, kun olin niin rauhallinen. Saan jatkossa alkaa kulkemaan siellä omissa oloissani.

02.05.2006 Koirakoulussa meni tänään tosi hyvin! Mami on ylpeä ja hyvällä tuulella...

09.05.2006 Oho, en ole viikkoon ilmoitellut mitään tekemisistäni! Siis sunnuntaina olin Pöytyän ryhmänäyttelyssä, mami on siitä tarkemmin kirjoittanut Näyttelyt osiossa. Viikonloppuna mami vaihtoi myös sivujen ulkoasua.

Eilen illalla tehtiin pitkä lenkki, oikein valtatielle asti. Mami sanoi, ettei se ollut kuin neljä kilometriä yhteen suuntaan, mutta osa siitä oli sellaista, mitä minä en ollut koskaan kulkenut. Ja toiseen suuntaan tulimmekin sitten mamin miehen autossa...

Tänä aamuna mami lähti minun kanssa reippaasti lenkille jo hyvissä ajoin ennen kuutta. Kävin katsomassa puolen kilometrin päässä kotoa, kun joku oli jättänyt jonkin traktorinrumiluksen ja kylvökoneen pellon reunaan. Minä oikein murisin sille, koska se oli aika iso ja pelottava. Yritin sanoa mamille, ettei sinne kannattaisi mennä, koska se ei siinä eilen aamulla ollut ja se saattaa olla jotenkin... hmmm... pelottava. Mami sanoi reippaasti, ettei tässä ole mitään syytä murista ja mennä tikutti eteenpäin. No, kävin nuuhkaisemassa kylvökonetta ja totesin, ettei se niin ihmeellinen ollutkaan. Paluumatkalla tutkiskelin keskellä hiekkatietä, mikä eläin siitä oli yöllä kulkenut. Yht'äkkiä kuului kamala rääkäisy ja kas kummaa, mami oli maassa mahallaan! Minä menin viereen istumaan, kun en muutakaan keksinyt. Ihan hävetti, kun mami kiroili siinä ylös kömpiessään.

Sisälle päästyämme mami alkoi puhdistaa kämmentään, laastaroi sen ja veti kumihanskan käteensä ja meni suihkuun. Sadattelu jatkui suihkun alla, kun mami hoksasi, että toisesta polvesta ja säärestä oli nahkat rutussa. Ihme kompura...

Mami sanoi olleensa töissä iltapäivän jossakin 3-tuntisessa tilaisuudessa ja tuli kotiin vasta neljän jälkeen. Meillä tietysti oli kamala kiire, kun mami söi. Minä en syönyt yhtään. Lähdimme reilusti viiden jälkeen, joten emme ehtisi keskustassa lenkillä käydä. Kotoa lähtiessä meille tuli joku Pekka, jolla oli tukka poninhännällä.

Koirakoulun jälkeen pysähdyimme keskustassa ja kävin mamin apuna valitsemassa Haltin haudalle orvokkeja. Oransseja otettiin. Sitten mami otti muutaman sinisen ja violetin, kun niitä kuuluu mamin mielestä olla joka kesä. Mami innostui niistä orvokeista tosi paljon ja laittoi ne haudalle heti kotiin päästyämme. Ja ne siniset ja violetit johonkin ruukkuihin. Toivoa sopii, ettei mami huomisaamuna kolhi itseään, tai hänen töihin lähtö aikataulu menee taas tunnilla pieleen...

15.05.2006 Tulin tänään kotiin "lomareissusta". Perjantaina lähdettiin iltapäivällä kohti Itä-Suomea. Matkustin farkun takalaatikossa. Mari-täti tuli kyytiin Lahdesta. Puolenyön aikaan päästiin mökille. Mamin mielestä oli aika viileää. Minun oli ihan hyvä olla, ei tarvinnut yhtään läähättää.

Lauantaina pääsin Joensuuhun, siellä ei ollut mitään ihmeellistä. Mami toi systerinsä kanssa autoon kamalasti muovikasseja - olivat tehneet hyviä löytöjä. Mamin mies ei tuntunut olevan ihan samaa mieltä, koska äänensävy oli aika hapan hänen todetessa "niin varmaan".

Sunnuntaina oli äitienpäivä. Pääsin mukaan Heinävedelle mamin äidin äidin luo. Menomatkalla autossa Mari huomasi naamassani punkin. Mummon luona todettiin, että yksi oli ehtinyt purra silmän yläpuolelle. Siinäpä vasta show... Mummo on aika herttainen, koska minäkin saan mennä hänen luon ja hän silittää minua niin ihastuttavan kevyestä poskesta. Myöhään iltapäivällä lähdimme ajamaan Helsinkiin. Pääsin Marin kanssa takapenkille, koska auton takaosa oli varmaan mamin ja Marin "löytöjä" täynnä. Minulla oli koko matkan turvavyövaljaat. En halunnut mennä makuulle, kun oli niin paljon katseltavaa. Ennen Helsinkiä pysähdyimme Lahdessa ja vähän sen jälkeen suostuin nukkumaan. Pitäjänmäessä pääsin pyörimään SysOpenDigia Towerin ympärillä, missä näin pupun!

Kotiin tulimme tänään iltapäivällä, kylläpä on väsyttävää tuo matkailu... 

18.05.2006 Mami lisäsi tänään sivuilleni minusta henkilökohtaisia tietoja, ne löytyvät yläpalkin UMU-linkin alta.

19.05.2006 Illalla meillä kävi jotain vieraita ihmisiä Turusta, toivat yhden kaverin auton meille. Mami vei minut ulos tervehtimään heitä, en viitsinyt haukkua. Vähän ajan päästä mami pyysi minua sivulle istumaan (sain namia!) ja hetken kuluttua mami käski minut maahan ja lähti kävelemään pois. Mami toisti saman muutaman kerran  ja oli pakahtua ylpeydestä, kun minä tein juuri niin kuin käskettiin, jäin paikoilleni ja lähdin liikkeelle vasta sitten, kun mami sanoi "tule!". No, sitten loppui namit. Menin mamin mukana ovelle, mami jätti minut rappusten viereen ja käski jälleen olla paikoillaan. Mami meni sisälle - en viitsinyt lähteä mihinkään, koska kuulin namipussin rapisevan. Onnellisen ja ylpeän näköinen mami tuli ulos ja pyysi luokseen. Tottahan menin, kun tiesin hänellä olevan kädessä ihania, tuoksuvia makupaloja!

20.05.2006 Olin Forssassa petankkiturnauksessa. Mami oli siellä miehensä kanssa edustamassa sauna- ja sukellusseuraa. Pari miestä tarjosi minulle grillimakkaraa, mutta mami väitti minun olevan vegaani (?!). Tosin hän tarkensi ainakin toiselle, etten saa muutenkaan sellaista ruokaa, jossa on liikaa suolaa ja rasvaa. Illalla lenkillä sottasin vähän itseäni ja mami kokeili vatsakarvoihini uutta shampoota, joka mamin mukaan oli niin kallista, ettei hän itselleen sellaista raaskisi ostaa. Mutta minulle hän osti, taidan olla tosi tärkeä :)

22.05.2006 Mami oli ihan tumpelo aamulla, lähti töihinkin vasta klo 8:50... Sitä suurempi oli hämmästykseni, kun hän tuli takaisin jo ennen klo 14. Töissä oli ollut jokin ongelma runkoverkossa ja sitä oli vasta aloitettu paikallistamaan - eikä töitä pystynyt tekemään. Meillä olisi neljältä rokotus, mutta puolitoista tuntia aikaisemmin mamin puhelin soi ja me voisimme mennä jo kolmeksi. Kauhealla kiireellä lähdettiin, melkein suoraan piti mennä autoon.

Hmm, muka kauhea kiire! Yht'äkkiä pysähdyttiin jossakin mutkaisella tiellä keskelle metsää! Mami laittoi hätävilkut päälle ja meni huutamaan ulos "OLETKO SINÄ SIELLÄ KUNNOSSA, TARVITSETKO APUA?!" Jätti minut autoon ja lähti juoksemaan takaisin sinne, mistä tultiin... Ei, ei mami kenenkään päälle ajanut. Ojassa vaan oli jokin punainen härveli, joka oli kuin auto, mutta siinä oli vain kolme rengasta. Mami soitti miehelleen, joka tulikin muutaman minuutin päästä. Siis ojassa, noin puolentoista metrin syvyydessä oli mopoauto - tai joku semmoinen - nokka tielle päin. Kuski oli peruuttanut vähän liian reippaasti tielle ja ylihän se oli mennyt. Me jatkoimme melko vauhdikkaasti Evan luo. Rokotus kävi huomattavasti nopeammin kuin edellisellä kerralla, enkä minä oikein ehtinyt eteistä kauemmas. Kun piti mattoa tutkia, tuoksui niiiin hyvälle!

Mami puhisi, että ihmiset ovat todella piittaamattomia, kun menevät ohi onnettomuustilanteissa. Tässäkin tapauksessa ulosajanut ajoneuvo oli kirkkaanpunainen, joten varmasti näkyi kuusikkoa vasten. Mamin ollessa paikalla, ohi meni yksi auto. Sitten kun mamin mies tuli paikalle ja alkoi vetää kulkuneuvoa ojasta, ohi oli mennyt kaksi autoa ja yksi polkupyöräilijä...

Tässä välissä mami haluaa pyytää anteeksi ainakin Mozzilla Firefox -nettiselaimen käyttäjiltä. Valitettavasti mami on niin tumpelo, ettei hän osaa tehdä nettisivuja muille selaimille kuin Microsoftin Internet Explorerille. Netscape, Opera ja mitä muita niitä onkaan, on myös testaamatta. Eikä varmaan vähään aikaan testata, koska eilen mami katseli ekan kerran Firefoxilla näitä sivuja ja taisi saada hepulin...

Illalla tehtiin puutarhahommia. Katsoin vähän mallia muiden tekemisistä ja minäkin sitten kannoin Terijoensalavan oksia grillin viereen. Keskiviikkona grillataan ulkona - jos ei sada. Mami laittoi Haltin haudan ympärille luonnonkivet uuteen järjestykseen ja nyppi rikkaruohon juuria pois. Huomenna on 12 vuotta Haltin syntymästä. Huoh...

24.05.2006 Olin mamin mukana eräällä hiekkarannalla. Mami sanoi, etten saisi sinne mennä, mutta vei kuitenkin minut sinne...? Hän sanoi, ettei kukaan käytä vielä rantaa uintitarkoitukseen ja jos minä sinne kikkareita olisin tehnyt, niin mami olisi ottanut ne pieneen mustaan pussiin, mitä hänellä on kaikkien housujen ja takkien taskuissa.

Rannalla oli muutama pikkupoika heittelemässä kiviä järveen. Mami sanoi jälkeenpäin, että minä sain "iltahullukohtauksen" muutamaa tuntia etuajassa ja se varmaan johtui siitä, ettei mami ollut huomaavinaankaan poikia ja minä yritin kaikkeni, että mami olisi huomannut, että siellä oli meidän lisäksi muitakin. Mami melkein suuttui minulle, kun hihnassa aloin juosta mamin ympäri. Näin telkkarista, että hevosia juoksutetaan jossakin koulutustilanteessa niin :)

Oikeasti olimme seuraamassa työsukellusta ja minua hermostutti kaikki ne ihmeellisen tuoksuiset laitteet ja suuret kassit, mitä miehet kantoivat rantaan. Minä kahlasin rantavedessä, mutta en mennyt kainaloita syvemmälle. Voi että ihmiset ovat ajattelemattomia: mamin mies löysi noin metrin syvyydestä kaksi rikottua olutpulloa... 

25.05.2006 Aamulla lyhyellä lenkillä. Mami sanoi heti, ettei voi mennä kovin kauas, koska ilmassa oli niin paljon koivun siitepölyä. Punaisten autojen konepellit olivat aivan oranssinvärisiä!

Mami sitten sai oikein kunnon nuhakohtauksen: silmäluomet turvoksissa, nenää kutitti poskionteloita ja nielua myöten, nenä valui ja loppujen lopuksi nenä meni tukkoon. Lääkityksen jälkeen nukkumaan takaisin ja 1,5 tuntia myöhemmin sängystä nousi aivan uusi ihminen.

Pikaisesta parantumisesta ilahtunut mami kävi suihkussa, puki päälleen ja pyysi minut mukaan ulos. Lähdimme heti autoajelulle - olimme menossa Somerolle katsomaan pentunäyttelyyn "Kinnusen Heikkiä".

Jäähallin pihalle käännyttäessä joku mies pysäytti mamin. Minä aloin haukkumaan, kun se mies alkoi vaatimaan mamilta kahta euroa, että saisi jättää auton parkkipaikalle. Onneksi ukko ei sentään tupannut autoon sisälle...

Näyttelyhalliin kävelimme sisään, kukaan ei kysellyt mitään. Minua otti päähän, kun siellä sisällä kaikui, kun joku pentu haukkui kimeästi. Ja joku toinen vastasi ja käski olla hiljaa. Sanoin minäkin muutaman valitus sanan. Minähän sentään olen iso poika, yli vuoden ikäinen. Niin iso, ettei minun tuollaisiin pentukisoihin tarvitse osallistua.

Mami löysi Heikin emännän Marjon ja Helenan (siis siskoni Kemun emännän) aika nopeasti. Jostain syystä minulla oli aika paljon painavaa asiaa, joten seilasin mamin kanssa monta kertaa ulos ja sisälle. Oli varmaan jo viides kerta, kun olimme menossa sisälle, kun joku mies tuli valkoisen laitteen kanssa kyselemään, onko koiran paperit jo katsottu. Mamia hymyilytti, mutta hän sanoi, ettei ole ja kaivoi paperini laukusta. Se ukkeli laittoi valkoisen laitteen niskaan ja heilutteli sitä edestakaisin ja sanoi, että löytyihän se siru (jipii, kuulin mamin ajattelevan). Sen jälkeen mies laittoi laitteen rekisteripapereitteni päälle ja sanoi, että täsmää ja rokotusasiatkin näkyy olevan kunnossa. Sen jälkeen mies halusi nähdä minun osallistumisnumeron. Mami naureskeli, ettei me osallistuta, koska olen yli vuoden ikäinen. Ja jatkoi, että kaikki näyttelyalueelle tulevien koirien rokotustodistukset pitäisi tarkistaa. Siihen suuntaan kuulemma ollaan menossa. Mami sentään sai pidettyä suunsa kiinni siitä, montako kertaa mekin ehdimme sisällä käydä. Mami antoi tsekata minut sen takia, ettei siruani ole kertaakaan tarkistettu paikoilleen asettamisen jälkeen.

Illalla kotona mami aikoi päivätorkkujen jälkeen alkaa taistelemaan Herra Hooverin kanssa, mutta "onneksi" tuli sähkökatkos. Kun virtaskaa ei kuulunut takaisin eikä ukkostanut, lähdimme käymään keskustassa lenkillä. Ja mami kävi kioskista lakupussin.

Huomenillalla teemme kuulemma jotain oikein jännittävää...

  
Heinäkuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

06.06.2006 Oho, onpas taas aika kulunut... Olen yrittänyt mamin kanssa kiertää Lappalaiskoirat webrinkiä, mutta ei sieltä oikein ole tullut vastavierailuja :( No, ehkä kaikki ovat puutarhahommissa ja mökeillä (ei kai sentään, kamalan kylmä!)

Tänään tuli Forssan näyttelyyn vahvistus ja kehänumero. Nyt lähden mamin kanssa lenkille, koska hän osti tänään uudet hirvittävän kalliit lenkkarit. 

Laskeskelin, että lenkkareiden hinnalla olisin saanut useamman kymmentä kiloa kuivamuonaa. Tai kana-riisimakkaraa 35 kiloa... Mutta kun eilen lenkillä meni puoli vuotta vanhoista lenkkareista kantapää sisäpuolelta rikki, tuli rakko ja toiset lenkkarit on kaksi vuotta vanhat ja.... Kamalasti selityksiä tuli, mutta mami menee huomenna Forssaan NiceRuniin, niin pitää ne uudet tossut sitä ennen testata ja suorittaa "sisään ajo".

07.06.2006 Haimme Forssasta uuden sohvan ja sen jälkeen jätimme mamin kaupungille. Hän meni sinne NiceRun-tapahtumaan, jossa oli ollut noin 950 osallistujaa. Mikä tärkeintä, mami tuli ehjin nahoin kotiin. Uudet lenkkarit ja juoksusukat eivät olleet hanganneet kantapäitä yhtään. Marco B oli vetänyt parinkymmenen minuutin lämmittelyjumpan ja mami oli meinannut saada slaagin, kun nurmikko oli haissut niin kamalasti. Viisi kilometriä oli taittunut tasan tunnissa, mitä on ihan hyvä aika paikoitellen matelevassa massassa. Kun uusi sohva oli asennettu, kävin mamin kanssa yöllä kävelemässä ja hölkkäämässä :)

09.06.2006 Mamin mies lähti tänään sukellusleirille ja jäimme yöksi kolmisin kotiin. Siis se kolmas pyörä on perheen pian 17 vuotta täyttävä kissa. 

Illalla kävimme näyttelykoulutuksessa. Kotimatkalla mami kävi kaupassa ja osti ihan hölmöjä ruokia: vesi- ja hunajamelonia, jotain vihreitä salaatinlehtiä ja mansikoita. 

10.06.2006 Vuorokausi vaihtui, salaatit yms. on syömättä. Mami on käynyt läpi sukelluskurssilaisten jäsen- ja kurssimaksuja, käynyt kuvia läpi ja yrittänyt jatkaa kuva-albumin tekoa. Ilmeisen huonolla menestyksellä...

25.06.2006 Juhannus oli ja meni. Minulla oli aattona uuden ulkoilutarhan harjakaiset :) Noin 3000 neliötä, siis kolme tuhatta neliötä temmellysaluetta! Mamilla on siitä muutamia kuvia, mutta nyt on niin, että tuo koko kuvagalleria on remontissa - jälleen kerran. Mamin menee hermot, kun joutuu tekemään sen gallerian salkkumikrolla, jossa on eri käyttöjärjestelmä kuin siinä koneessa, mikä on kiinni netissä. Kun se salkkumikro on vähän romu, niin siinä ei toimi verkkokortti ja sillä ei kertakaikkiaan pääse nettiin (nyt mami pois mun päiväkirjasta!)

Jep, mut sitten kun ne kuvat tulee näkyviin, niin käykää katsomassa. Tarha on rinteessä, joten siinä saa ottaa kunnon rallit ja kunto kasvaa. Tarhan rajat menevät talon takanurkasta rinnettä alas saunalle (lännestä itään), saunan takanurkasta vanhan ladon etureunaan (etelästä pohjoiseen). Ja sitten toisesta etureunasta ylös autotallin taa. Ja tallin eteläreunassa on mun normaali tarha. Ja tarhan reunasta talon kulmaan on puuaita ja siinä keskellä on portti. Mami sanoi, että se on hieno, kunhan silmä siihen tottuu...?

Marjolta tuli jälleen suru-uutinen: 11-vuotias Viljo-hauva on mennyt pois... ;(

26.06.2006 Mami on tänään puolelle maailmalle julistanut, että mun mahakarvoissa on kuusen pihkaa... Uhkaili, että illalla istutaan kylppärin lattialla ja hän tahkoaa niihin pihkaklöntteihin margariinia! Ja sitä seurannee pesu hirvittävän kalliilla shampoolla, jota säilytetään kassakaapissa (ettei kukaan saunavieras vahingossakaan tuhlaisi sitä...) Kerron myöhemmin, miten pihkanpoistossa kävi.

30.06.2006 Pihka lähti pois näin: mami otti noin puolikkaan teelusikallisen margariinia sormenpäihin ja hieroi pihkaista karvatuppoa sormiensa välissä. Pihka meni murusiksi ja ne pyyhittiin lämpimään veteen kastetulla pellavapyyhkeellä pois. En joutunut pesuun, koska kello oli kuulemma niin hirvittävän paljon ja mami on mennyt koko viikon "aamuvuoroon" kuuteen tai seitsemään. Ei hän oikeasti tee vuorotyötä, mutta keräsi vähän tunteja sisään. Mamin sisko Mari, eli minun kummitäti :) tuli meille keskiviikkona. Hän lähti mamin kanssa torstaina Turkuun Keskiaikaisille markkinoille. Mami oli oikein innostunut törsäämään: oli ostanut markkinoilta semmoisen puupalan, millä pidetään kattilan kansi irti kattilasta silloin kun siinä kattilassa keitetään jotain...? Hoh-hoi-jaa. Arvaa, mitä mamin mies sanoi? Totesi, että tuollainen olisi ollut aika helppo itsekin tehdä. Mami jupisi jotain tee-se-itse-miehistä.

Aamulla mami nukkui pitkään. Kävimme Forssassa, mutta siellä oli vähän tyhmää, kun oli niin kuuma. Pikaisesti poikkesimme eläinlääkäri Evaa tervehtimässä. Kävimme vain katsomassa kotipihan uusimpia asukkeja, lammasta ja vuohta. Illalla olimme näyttelykoulutuksessa. Paarmojen pelossa (?) meitä oli vain kaksi koirakkoa. Voi mitä muut lomailijat menettivätkään, kun tällä kertaa kehässä oli myös ranskalainen tuomariharjoittelija! No, minä tunsin hänet entuudestaan ja mami mietti ääneen, voiko mitähän liiton säännöt sanoisivat, jos oikeasti hänen "ranskalainen" sisarensa olisi tuomariharjoittelijana.

Kotiin tultua mami meni Mari-tädin kanssa saunaa ja sen jälkeen alkoi netti vinkua, kun sisarukset alkoivat etsiä sopivaa myynnissä olevaa kesämökkiä. Että hoh-hoi-jaa. Taitaa helle pehmittää kaikkien päänupit...

  
Elokuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

Kuten mami jo uhkaili viime kuussa, niin ns. päiväkirjan kirjoittaminen loppuu ja "viikkokatsaukset" alkavat. Sunnuntaina niitä piti kirjoittaa, mutta eipä eilen mitään ehditty tekemään. Korjataan tilanne tänään.

Elokuun ensimmäinen viikko oli perheen toinen lomaviikko. Olimme melkein koko ajan Tammelassa mökillä. Mamin mies kävi maanantaina sukeltamassa mamin kuivapuvulla ja totesi, että se on tarkoitettu pienemmälle ihmiselle. Tiistaina he kävivät yhdessä sukeltamassa. Keskiviikkona tultiin kotiin ja yöllä kävimme Forssassa Autokeitaan parkkipaikalla tekemässä kauppoja... Eikö kuulostakin hämärältä? Ei ollut hämärää, vaan ihan pimeetä! No, mamin ja miehen lisäksi sinne tuli liuta tuttuja: Mika, Jari ja Niko. Ennen puolta yötä sinne tuli hirmuisen iso auto, jota nämä ihmiset siis odottelivat. Siinä kyljessä luki KIRJASTO! Ei siellä kirjoja ole, vaan sukellusvälineitä. Se on semmoinen Suomea kiertävä sukelluskauppa-auto. Ostivat seuralle jonkin ison laatikon, jonka nimi oli joku hengitysilmakompressori. Mamin mies osti mamille kuivapuvun. 

Torstaina mentiin takaisin mökille. Se olikin aika moista menoa. Mami ja mies kävivät isossa ruokakaupassa (kassista jo haistoin, että minun ruoka oli jäänyt ostamatta). Pikaisesti kävimme myös Zoojataressa moikkaamassa Helenaa (Kemu-siskon emäntä). Mami osti minulle karstan... Mökille päästyä mami vei minut alas terassille (parkkipaikalta on tosi jyrkkä rinne mökille) ja meni hakemaan jotain autolta. Tulivat sitten miehen kanssa peräkkäin sitä rinnettä alas. Miehellä oli hirmuinen kantamus: ainakin kaksi makuupussia, iso urheilukassi, kahdet räpylät, maskit ja snorkkelit. Puolessa välissä miehen kännykkä soi housujen taskussa. Mies pysähtyi ja kaikki tavarat tippui maahan. Eikä ehtinyt vastaamaan. Siispä kaikki tavarat maasta ylös ja matka jatkui ja puhelin soi uudelleen. Maahan tiputtaminen tapahtui nyt nopeammin vaikka mami ehti tosi vihaisesti karjaista, että siihen hemmetin luuriin ei tarvi vastata, ei sillä hengen hätä ole, kuka lieneekin. Mies vastasi ja mami kälätti tosi kovaa, minua vähän pelotti. Mami runttasi tavarat mökin terassille ja meni uimaan.

Myöhemmin lähdimme Lopelle, koska minulla ei ollut ruokaa. Mami tosin vielä kerran räjähti, kun joku oli käynyt laittamassa hänen auton tuulilasin pyyhkijän alle lapun, ettei koiraa saisi jättää kuumaan autoon. Mies näytti lapun mamille... (Mamin kommentti: Umu liikkuu meidän kanssa autossa tosi paljon. En usko, että auto on kertaakaan ollut liian kuuma, koska Umu tykkää tulla autoon. Kai se panisi vastaan, jos siellä on liian lämmin? Kun lähden autosta, Umulla on tapa mennä istumaan minun paikalle - kai sillä on ikävä. Umu "nyhjöttää" siinä penkillä aivan samalla tavalla talvellakin ja kieltämättä on vähän surkean näköinen. No, ei ole vielä poliisilta tullut yhteydenottoa, että olisin syyllistynyt eläinrääkkäykseen, argh!)

Torstaina mami, mies ja Mika kävivät sukeltamassa. Mamin uusi kuivapuku oli hyvä, saappaat tietysti liian isot, varmaan kokoa 45... Perjantaina tulimme kotiin, mies pesi matot ja mami tyhjensi kuiva-ainekaapista vanhentuneita jauhoja yms. kompostiin. Ja pölyrätti ja moppi heilui. (070806)

Toisella viikolla ei tapahtunut oikeastaan mitään järisyttävää. Mami siivosi kaksi päivää verantaa (se on semmoinen 20 neliön kesähuone talon päädyssä), heitti kaikki tavarat ulos, lakaisi, imuroi, pesi ikkunoita, hinkkasi lattioita moneen kertaan. Aika nätti siitä tuli. Tosin se on kuulemma enemmän kissan valtakuntaa...

Mami kävi monta kertaa sukeltamassa ja parilla oikein pitkällä lenkillä kanssani. Ja mami laihduttaa ja on hirmu hyvällä tuulella. Se on legendaa, että laihduttajat ovat pahantuulisia porkkananpurijoita. Mami laittaa varmaan tuonne omaan osioonsa päiväkirjan viikon päästä, kunhan tietää, tippuuko toisella viikolla enää yhtään.

Minä olen päässyt karvanvaihdossa siihen pisteeseen, että taitaa olla "leijonanharja" enää jäljellä. Mamin mielestä tämä pöllyttäminen olisi jo pitänyt loppua... Katsotaan taas ensi viikolla, mitä saadaan aikaiseksi. (140806)

Kuukauden lopussa vedetään vähän matalaa profiilia. Mami on ollut kaksi viikkoa töissä ja laihduttanut kolme viikkoa: Töihin paluu onnistui hyvin, ilta ei. Iski migreeni, loman jälkeen toinen työpäivä vaihtui sairaslomaksi. Koko viikon näkökyky vähän sumea. Seuraavalla viikolla työterveyslääkärille ja jälleen tiistaina sairaslomalla: ensin aamulla Turkuun silmälääkäriin, joka passitti TYKSiin tarkempiin tutkimuksiin. Kuvaamista tunnin verran ja lopulta lääkäri totesi, että huomenna silmäspesialistit vielä katsoo kuvat ja määrää toimenpiteen pikaisella aikataululla. No huh.

Puolisumeaa ja erittäin rauhallista lenkkeilyä, mikä ei minulta oikein onnistu. Mamin meinasi mennä hermot, kun käytiin kahdestaan Jokioisilla kävelemässä. Ja minä kun en ole keskustaan päässyt haistelemaan oikeastaan koko kesänä, niin vauhtia piisasi. Mulla on ihan hirrrrvee vetovoima. Onkohan kukaan koskaan laskenut, mitä yksi koiravoima on, verrattuna vaikka yhteen hevosvoimaan... No, mami-rassukka käveli melkein itku kurkussa kakkapussi kädessä pitkin Keskuskatua, kun minä mukamas en osaa käyttäytyä opetetulla tavalla.

Perjantaina TYKSistä lääkärini soitti. Tässä vaiheessa ei leikata mitään. Saan uuden ajan joskus kuukauden päähän, jolloin otetaan samat kuvat. Lääkärikunta sitten vertailee kuvia, onko mitään muutosta. Jos ennallaan tai laajentunut, niin sitten määrätään toimenpidetapa ja -aika. Sain luvan olla töissä, mutta jos näkö heikkenee, niin pitää ottaa heti yhteyttä sairaalaan. Tänään työterveyshoitaja sattui soittamaan minulle ja kerroin, mitä oli tapahtunut ja että olin aikonut soittaa työterveyslääkärille kuulumiseni. TTH taisi vähän säikähtää tapahtunutta ja sanoi, että TTL saa soittaa minulle heti kun hänen puhelinaikansa alkaa. TTL soitti ja sieltäkin luvattiin sairaslomaa, jos näkökyky alkaa vaivaamaan työntekoa enemmälti. Yritän olla tämän viikon töissä - sen kummemmin olematta marttyyri -  ja saada työni siihen pisteeseen, ettei mitään rästejä jäisi, jos oikeasti joudun sairaslomalle mahdollisesti viikoiksi. Kammottava ajatus... Mitä hemmettiä voit tehdä, kun et pysty tietokoneen ääressä tekemään oikeastaan muuta kuin kirjoittamaan. Sitä pystyy välillä tekemään silmät kiinni, ei varmasti rasita. Telkkaria en yksinkertaisesti jaksa katsoa, sieltä ei tule mitään mielenkiintoista. Kirjoja ja lehtiä ei pysty lukemaan. Viikonloppuna kuuntelin yhdestä äänikirjasta yhdeksän ekaa CD-levyä, kaksi on jäljellä. No, viikonloppuna en oikein muuta tehnytkään nukkumisen lisäksi. Kävin Räyskälässä lauantaina sukellusleiriläisille tekemässä makkarasopan ja tulin Umun kanssa takaisin kotiin kuuden jälkeen.

Kun mamilla on ollut noin järkyttävän tylsää, niin on jotain ilojakin ollut. Käymme aamuisin lyhyen, 15-30 minuutin lenkin. Kun täällä ei oikeasti pysty tekemään lenkkiä, niin pitää aina samaa reittiä tulla takaisin. Niin, mami sanoo jossakin kohtaa tietä, että "mennäänkö kotiin", niin minä teen semmoisen kauniin kaareen ja katsoa napitan häntä silmiin, että mennään vaan. Mami on aivan kuin pala kurkussa, että kun olen niin kiltti poika! Ihmettelen, miten voi olla pala kurkussa, jos on syönyt edellisen kerran monta tuntia sitten... Vaikka mami haukkui telkkariohjelmat, niin katsottiin kahdestaan lauantai-iltana joku Mel Gibsonin leffa. Mami makasi sohvalla ja minä menin sohvan viereen lattialle. Aika varma paikka, että saa rapsutusta! 

Huomenna on tiistai ja me menemme sukellusseuralaisten iltalenkille pururadalle. Toivottavasti ei sada kauhean paljon. Viime viikolla vähän kastuttiin. (280806)

  
Syyskuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

Eka viikko oli pätkäviikko, koska kuukausi alkoi perjantaista. Elokuun lopussa ei tapahtunut mitään maata mullistavaa. Kun viime kuun lopussa kerroin, että mami pitää minua kilttinä poikana, niin nyt hän alkoi puhua, että mahdollisesti menisimme lauantaina Hyvinkäälle mätsäriin. Jos mami eksyy, käännymme vähän takaisin ja menemme Helsinkiin. Sinnehän kaikki muutkin puolisokeat maalaiset menevät :D Mamin mies on silloin vielä Ruotsissa, joten mami saa ihan itse kannella reppuaan.

Lauantai-iltana mamin mies lähti polkupyörällä kavereiden luo ja mamin oli tarkoitus lähteä autolla perään. Minua ei oltu ilmoitettu sauna- ja ruokakekkereihin, joten mami päätti lähteä kanssani vielä lenkille. Ei laittanut edes hihnaa kiinni, kun olen niin kiltti poika... Alkumatka meni hyvin ja minä tein puskaan kikkareet. Asiasta ilahtuneena lähdin vetämään "iltahullurundia" pitkin sänkipeltoa. Löysin yhden luun! Mami leikki kanssani yli puoli tuntia! Tosin hän välillä käytti melko erikoisia komentoja, kuten "sinä pe*****en sa*****n neropatti, tule heti tänne ja ju******a vähän niin pe******n äkkiä, voi v****s*******p******". Välillä hän lirkutteli niin epäilyttävän mukavia, että päätin vielä hetken aikaa leikkiä luulla. Lopulta mami lopetti leikkimisen ja lähti viuhtomaan varpaat savea tursuten (hienot urheilusandaalit jalassa, kyllä varmaan sänkipelto pisteli) kotiin päin. Ymmärsin, että nyt on leikki loppu ja mennään tarhaan. Laitoin luun talteen postilaatikon lähelle ja menin mamin perässä pihamaalle. Mami kehui minua, kun tulin heti kun hän oli pyytänyt, rapsutteli minua korvan takaa ja antoi possun saparon. Mami sanoi, että voisin mennä tarhaan, koska hänellä oli jo aika kova kiire. Minä menin tarhaan mamin vilkaistessa kelloaan. Hän sanoi, että hän oli jo niin paljon myöhässä, ettei enää ollut kiirettä. Onneksi tulivat takaisin jo kymmeneltä, niin pääsin sisälle. Sain ruokaa ja menin nukkumaan sohvan viereen. Mami on aika mukava, vaikka hän ei ole muistanut opettaa noita kaikkia komentoja, mitä muutama rivi aikaisemmin tuli. Niissä on tähtiä, koska minä en millään muista niitä vieraita komentoja.... (030906/SP)

Viimeinen viikko näyttää yhtä sekaiselta kuin kaksi edellistä... Mami on hukannut kahden edellisen viikon päiväkirjamerkinnät johonkin kahden pöytäkoneen ja yhden siirrettävän kiintolevyn sokkeloihin. Jos ne sattuvat löytymään jostain, niin ne laitetaan sitten tuohon edelle. Mamilla on edelleen näkö kateissa, sukelluskiellossa ja viimeisin kielto on selästä johtuva juoksukielto. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi olemme tehneet viikoittain useana iltana tunnin puolentoista kävelylenkkejä. Tiistaisin käymme Forssassa pururadalla kiipeilemässä mäkiä, maanantaisin tai keskiviikkoisin Jokioisilla Paanalla (vanha rautatien pohja, hiekkatie Forssan ja Jokioisten välillä).

Mami on saanut kuva-albumini melkein kuntoon. siinä ilmeni sellainen ongelma, että päiväykset ovat kuin tuulesta temmattuja, osa meikäläistä esittävistä kuvista on mukamas otettu jo ennen meikäläisen syntymää! Sitten on päiväyksiä, jotka eivät ole täällä käytössä olevan kalenterijärjestelmän mukaisia. Vai miltä kuulostaa päiväys 43. päivänä 15. kuukautta vuonna 2006? Ne päiväykset on mamin mukaan suurimmaksi osaksi onnistuttu poistamaan. Kirjoittelemme toivon mukaan ensi kuussa vähän aktiivisemmin ja vain yhdellä koneella...  (270906/SP)

  
Loka - Joulukuu

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi

Lokakuu 2006

Kuukauden vaihde oli enimmäkseen sateista. Syyskuun lopussa kävin sukellusporukan kanssa kaksi kertaa Torronsuon kansallispuistossa patikoimassa. Oli aika jännää. Mami on lenkkeillyt minun kanssa aika paljon. On kuulemma jotain murheita ja oli viime kuussa TYKSissä. Lapikas.netissä on kuulemma jurputtanut paljon, joten minä tänne siitä sen enempää...

Tänään mami jutteli Helenan kanssa. Suunnittelivat jotain Turkuun menoa ja johonkin kuvaan menoa. Mami naureskeli miehelleen, että MINULLE varmaan annetaan tupla-annos rauhoittavia, että pysyn paikoillani. Kuulosti vielä hämärämmältä. No, mami on sopivasti himmee, joten ei tässä mitään tavallisuudesta poikkeavaa ole. (011006)

Puolivälissä kuukautta eli 15.10. täytin 1,5 vuotta. Mami otti muutamia kuvia merkkipäiväsankarista, mutta eipä ole vielä saanut niitä tänne tai Lapikkaaseen. Eipä olisi tietysti kerinnytkään, eilen oli Forssassa vesijumpassa ja tänään olimme yhdessä pururadalla. Siis käymme siellä sukellusporukan kanssa. Huomenna varmaan on siivousilta, koska mamin pitäisi lukea tiiliskiven paksuisia oikeustieteen kirjoja... 

Minä olen erittäin  onnistuneesti liannut turkkini tarhassa. Nimittäin pihkaan. Mamilla oli suunnitelmissa viedä minut Urjalaan mätsäriin, mutta hän ei saanut pihkaa pois. Ja minulla on vieläkin joku ihmeen karvanvaihtokausi meneillään. (171006).

Marraskuu 2006

Kuukauden alussa siskoni Kemu (Cimulin Umber), joka siis on saman värinen kuin minä, oli meillä viikon hoidossa. Meillä oli tosi kivaa! Onneksi oli lunta, niin mami luulee, ettei kahdesta koirasta tule sen enempää kuraa sisälle kuin yhdenkään tassuissa...

Loppuvuosi 2006 (mamin kommentoimana)

Työ-, opiskelu- ja harrastuskiireitä. Tylsä sää (koiranomistajalle mikään sää ei ole riittävän kamala, etteikö voisi lähteä edes lyhyelle lenkille, mutta siis jotain rajaa...). Heinä-elokuun taitteessa 17-vuotta täyttänyt Jokeri-kisu alkoi käyttäytyä omituisesti loka-marraskuussa. Käveli hoiperrellen, "naukui" erittäin tyytymättömästi. Ei tuntunut arastelevan mitään paikkaa, söi, joi, kävi purulaatikollaan, kerran päivässä ulkona. Hoipertelu kesti minuutin pari ja epäilin sillä olevan jokin aivoverenkiertohäiriö. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen oli "selvä" päivä, mutta sitä seuraavana aamuna heräsin kissan tassujen rapinaan. Jokeri oli viereisessä huoneessa eikä päässyt etenemään suoraan vaan kulki vasemmalle kaartuvana spiraalina. Olin sitä mieltä, että nyt loppui kissanpäivät, mutta ei, vielä siitä toipui. Jäin töistä joululomalle torstaina 21.12. ja heti aamusta jouduin lähtemään Jokerin kanssa eläinlääkärin luo. Illalla Jokeri haudattiin Halti-hauvan viereen.

Helmi | Maalis | Huhti | Touko | Kesä | Heinä | Elo | Syys | Loppuvuosi
Last updated: 25.03.2008

www.cimulinumur.info